Nederlands English

Het geheim achter de wijn van ‘De Linie’

Witte en rode landwijn uit Noord-Brabant. Van eigen wijngaard en gebotteld op het Domein te Made bij Marthe en Marius van Stokkom.

Wat begon als een hobby is al jaren een professionele wijnmakerij.

Maar wel op een zeer ambachtelijke wijze.

Marius van Stokkom, van oorsprong werkzaam bij een bierbrouwerij, begon als hobby in 1977 op een lapje grond onder de rook van de Amercentrale met een kleine ‘wijngaard’, in eerste opzet met fruit. Daarna van druiven.

Eind jaren 70 stapelde zich de wijnschandalen in recordtempo op.  Kleurstoffen, methanol, antivries, smaakverbeteraars en verboden conserveermiddelen. Marius wilde bewijzen dat zonder al die toevoegingen een prima wijn te maken was.

In de winter van 1979 is Marius zich gaan verdiepen in druivenrassen.

Criteria waren dat de druivenplanten winterhard moesten zijn en op tijd rijp, niet ziektegevoelig en dat de wijn een mooie fruitige geur zou krijgen. Hij wilde voor zich zelf wijn gaan maken van goede kwaliteit. Liefst meerdere soorten, maar welke? De boeken daarover werden verslonden. Een keuze maken uit 400 rassen was een hele klus. Uiteindelijk bleven er 40 over.

Marius stond te popelen om te beginnen en verhuisde naar een stuk grond langs de A59. In het voorjaar van 1980 werden er in totaal 350 planten gezet, zo’n 10 per ras.

Al snel vielen er rassen af omdat ze niet aan de eisen voldeden en uiteindelijk bleven er in 1982 nog 7 rassen over. Daar had Marius voldoende vertrouwen in om mee verder te gaan. Aanvankelijk met de bedoeling om voor zichzelf 7 verschillende lekkere wijnen te maken. Nog steeds hobbymatig.

Met veel deskundigheid en zorg werd op de kleine wijngaard gewerkt. Dat bleek een enorm succes. In binnen en buitenland oogstte Marius veel lof en viel als ‘hobbywijnboer’ regelmatig in de prijzen. Hij werd benaderd om grootschaliger wijn te gaan produceren. Marius kwam op het idee om de 7 rassen met elkaar te gaan vermengen om tot een nog optimalere wijn te komen.

Samen met bevriende wijnmakers en vinologen werden de 7 rassen in vele percentages uitgeprobeerd. Uiteindelijk bleef er een over die men het lekkerst vond.

Marius verhuisde naar een groter perceel aan de Esdoornlaan in Made.

Op een stuk grond van ruim 1 HA werden 5500 planten gezet van de 7 geselecteerde rassen in het gewenste percentage. Vastgezet en geleid door duizenden palen, haakjes, ogen, krammen en 50 kilometer draad. Een echte wijngaard, de 2e van Nederland en op dat moment de meest Noordelijke. Apetrots ging hij aan de slag.

Tot aan de dag van vandaag is dat de basis voor de wijn van Marius van Stokkom. Hoofdzakelijk fruitige witte wijn en de laatste jaren ook een geweldige rode wijn.

Dat zijn wijn hoog scoort blijkt ook uit de vele jaren afname door de KLM voor de business class. Ook gespecialiseerde zaken, restaurants slijters en particulieren zijn trouwe afnemers van zijn wijn.

Aanvankelijk wilde Marius zijn wijngaard gaan afbouwen omdat hij 65 was geworden. Geen opvolger in het vooruitzicht was de grootste reden, maar hij is zo verknocht met zijn wijngaard en ook nog fit genoeg om er nog een paar jaar tegen aan te gaan.

Dit jaar hoopt Marius, als alles mee zit, een grotere productie te halen waarbij de kwaliteit zeker niet mag inboeten. Want wat zou het toch geweldig zijn om zijn kwalitatief hoogstaande wijn ‘op zijn oude dag’ toch nog eens aan de KLM te kunnen leveren. Echter zij willen een minimale afname gegarandeerd hebben.

Uiteraard blijft hij zeker zijn trouwe afnemers van de heerlijke kwaliteitswijn voorzien. Want hoe er ook wordt geproduceerd, Marius wil zeker de kwaliteit van zijn wijn blijven garanderen.

Al bijna 40 jaar is Marius inmiddels vertrouwd met alles wat nodig is voor een wijngaard. Dag en nacht, zomer en winter is er echter werk aan de winkel.

Getrouwd met zijn wijngaard misschien ? Dat niet, maar dit alles zou echter niet mogelijk zijn geweest zonder de hulp van zijn vrouw Marthe op alle fronten en de vele vrijwilligers die hem het hele jaar door komen helpen.

Chapeau, de deskundigheid van Marius moet je geproefd hebben!