Nederlands English

Bijen houden van wijndruiven

Tijdens werkzaamheden (dieven verwijderen) in onze wijngaard De Linie met hulp van vrijwilliger Clemens de Witte, werd het ineens donker boven de wijngaard. Een regenwolk? Neen!  De lucht was zwart van de insecten. Doodsbang vluchtte ik de wijngaard uit, omdat ik dacht dat Clemens een wespennest had vernield, maar hij werkte rustig door zonder  naar de hemel te kijken.

Even later waren  ze verdwenen en  hadden zich als één grote bol aan een druivenplant geklit. Het bleken geen wespen maar bijen te zijn. Onmiddelijk waarschuwden we onze bijenvereniging Sint Ambrosius, waardoor er een imker kwam om ze op te halen.  In imkerstermen: scheppen.

Als gevolg van de vele bijen die tegenwoordig sterven was hij blij met deze vangst en wel zo zuinig, dat ie de allerlaatste bij ook nog wilde vangen. Hij koelde de zwerm met water af, om te voorkomen dat ze door de warmte weer weg zouden vliegen en kwam 's-avonds om 22.30 uur terug op ze mee te nemen. Clemens was niet bang van die bijen, zodat hij dit via enkele foto's kon bewijzen.

Kennelijk houden bijen ook van een omgeving waar geen geur hangt van akelige bestrijdingsmiddelen.

Zelfs bijen houden van de wijndruiven van wijngaard de Linie

< terug naar overzicht