Nederlands English

Onkruid

Op de foto hieronder treft u aan in wat voor gezelschap de wijndruiven in Made groeien (eind juni 2008).

Tussen de rijen heb ik vorig jaar een mengsel van zeer veel verschillende zaden uitgezaaid. Dit zijn vlinderbloemigen zoals lupinen, klaver, mosterd, koolzaad en nog 26 andere. Deze planten halen stikstof uit de lucht en slaan dit op in hun eigen wortels en geven dit ook aan de druif af.

Een reden van deze, misschien vreemd ogende, teeltwijze is dat hierdoor uitspoelen van belangrijke voedingsstoffen in de natte wintermaanden wordt voorkomen. De belangrijkste reden is echter om de vraatzuchtige insecten in het voorjaar van de uitlopende druiven weg te houden. Er is nu namelijk voldoende lekkers op de grond te vinden. Als het onkruid kapot wordt gespoten, wat helaas nog veel gebeurt, dan gaan de insecten dus noodgedwongen aan de druivenplanten knagen, waardoor de wijnboer zijn planten met insecticiden moet gaan bespuiten. Helaas doodt hij dan naast de schadelijke ook de nuttige insecten zoals roofmijten e.d.waardoor het biologisch evenwicht is verstoord en er vaker naar deze onvriendelijke middelen gegrepen moet worden. Aangezien ik zelf ook een grote klant ben van DE LINIE-wijn teel ik zo veel als mogelijk is biologisch.

Momenteel is de bloei van de druivenplant nagenoeg beeindigd en krijgen de planten zeer veel behoefte aan mineralen voor de vruchtvorming en groei. Daarom wordt deze week alle groei tussen de druiven middels licht frezen verwijderd. Hierdoor komen door vertering m.b.v. het bodemleven zeer veel voedingsstoffen vrij voor de druivenplanten. De groei is momenteel dermate welig dat vraat aan de planten nauwelijks schade veroorzaakt.

Mocht u na deze week onze wijngaard bezoeken, dan treft u een "onkruidvrije" wijngaard aan.

< terug naar overzicht