Nederlands English

Wijn maken in Nederland

Het maken van Hollandse wijnen in Noord-Brabant is niet alleen een kwestie van druiven telen en tijdig oogsten.

Het begint natuurlijk met de juiste keuze van de druivenrassen, die het meest geschikt  zijn op de terroir aldaar zoals hier in Made (o.a. grond, waterpeil, microklimaat e.d.) Om de juiste druivenrassen aan te planten, in een wijngaard in Nederland, kan alleen bepaald worden door het zelf uitproberen van zeer veel verschillende druivenrassen.

Een zeer belangrijk uitgangspunt voor een nederlandse wijngaard is de keuze uit:

 • Klassieke Europese druivenrassen, met bekende wijnkwaliteiten.
                                            of
 • Uit gemakkelijke hybride rassen die vaak een wijnvreemde geur en/of smaak hebben.

Als eenmaal de druivenoogst is gestart begint juist het gedeelte wat vaak onderschat wordt, namelijk het wijn maken. Ook wel de vinificatie genoemd. Het is heel eenvoudig van zeer mooie druiven slechte wijn te maken. De kunst is om het tot een goed eindresultaat te brengen met wijn uit Nederland.

Zeer veel faktoren spelen hierbij een rol zoals; rijpheid,gezondheid, suiker- en zuurgehalte van de most, gistsoort keuze, vergistingstemperatuur, vergistingstijd, gistcontacttijd, soort vaten, schilcontacttijd en ga zo maar door. Iedere wijnboer heeft zo zijn eigen idee en/of voorkeur.
Dit is de verklaring waarom dezelfde druivenrassen per producent verschillende wijnen opleveren. En niet alleen met wijnen van Nederlandse wijngaarden.

Echter de belangrijkste faktor bij de vinificatie is:  hygiëne.
Dit wordt met name onderschat door wijnmakers die zich niet in microbiologie hebben verdiept.
Afstotende geuren en met name hoofdpijnwijn worden door micro-organismen (bacteriën en sommige gisten) veroorzaakt.

Witte wijn afvullen op het domein d.d.16 juni 2012

Evenals in 2011 ging het op locatie bottelen vlotter en beter.
Door een betere  lijmdikte zitten nu de etiketten mooi recht en door het afdrogen van de flessenhals na de kurkmachine krimpem de capsules mooier.

http://www.youtube.com/watch?v=yLttFJCxfGM

Rode wijn afvullen op het domein

Dit vond plaats op 16 april 2011 met zeer veel vrijwilligers.

Op een leuke ontspannen ambachtelijke manier maar met toch een grote snelheid. Klik onderstaande url aan om deze film te bekijken.

http://www.youtube.com/watch?v=m9ZIJ5Cu-SU

Wijntechnologie en klimaateffecten

Hoewel de romantiek onlosmakelijk met wijn is verbonden, heeft de productie ervan voor de wijnmaker in Noord-Brabant ook vooral een economisch aspect. Interessant is te weten wat er nu echt belangrijk is bij het maken van een goede Brabantse wijn. De kwaliteit van de druiven hangt in belangrijke mate af van o.a. onderstaande factoren:

 • De hoeveelheid UV-licht wat de aarde bereikt tijdens de groeifase van de wijndruif. Dit gebeurt slechts gedurende een relatief korte periode in een Nederlandse wijngaard.
 • De gemiddelde warmte tijdens deze groeiperiode.
 • De opgevangen hoeveelheid UV-licht gedurende dat gedeelte van het jaar dat er chlorofyl aanwezig is en de trossen nog aan de planten hangen. Plantrichting oost-west of noord-zuid?
 • Stress-faktoren gedurende het gehele wijnjaar zoals: verdroging; wortelsterfte door een te hoge grondwaterstand gevolgd door een plotselinge lange hete droge periode; bladbeschadiging door b.v. hagel, vraat, een bladsnijder; te veel en te vroeg verwijderde okselscheuten; trosverbranding en gebrek aan mineralen en sporenelementen tijdens de groeiperiode.
 • Aantasting door schimmels op zowel blad als tros die overigens ook in niet Nederlandse wijngaarden voorkomen.
 • ‘Last but not least’ wederom de hoeveelheid opgevangen UV-licht tijdens de laatste weken voor de oogst. Met name in deze periode worden de meeste suikers in de trossen opgeslagen en zuren omgezet. Als de uv stralen dan ook nog direct op de bessen kunnen schijnen worden kleur- geur-en smaakstoffen gevormd. Belangrijk is dus dat de oude, dode bladeren vóór de trossen verwijderd worden. Door het sneller opdrogen van de trossen wordt vooral botrytis (vruchtrot) voorkomen.

Niet alleen de zon

De kwaliteit van de Nederlandse wijn hangt niet alleen af van de hoeveelheid warmte.Het is het totaal aan regen, grondwaterniveau, zonneschijn, droogte, wind en heldere lucht. Alles moet op het juiste moment aanwezig zijn, zodat uiteindelijk mooie bladrijke struiken worden gevormd. Dit bevordert de groei van de druiven, de zo belangrijke suikervorming en beperkt het ontstaan van schimmels. Voorts is de plantrichting van belang en de onderlinge afstand.

Tenslotte speelt de grondsoort een rol. Hieruit put de stok sporenelementen die hun invloed hebben op de uiteindelijke smaak van de Hollandse wijn. Ook de afwatering en warmteafgifte hebben via de bodem hun invloed op de druif en uiteindelijk op de wijn. De bodem waarop de wijnstokken groeien is meestal arm. Hierop levert de wijnstok het gevecht om voldoende bouwstoffen en water tot zich te kunnen nemen; factoren die zijn uiteindelijke karakter mede vormen.

Lees ook

De column op 'wijnplein.nl' over de invloed van het klimaat op de wijnproductie.

Op tijd regen

Klimaat en grondcondities zijn tamelijk uniek in Made (gemeente Drimmelen in Noord-Brabant). Ten gevolge van de aanwezigheid van grote waterbassins zoals de Biesbosch en rivieren (Amer,Maas,Hollands Diep) in de nabijheid is de hoeveelheid regen in de zomer wat lager dan in de directe omgeving meer landinwaarts. De grondsoort is tamelijk arm, open en ijzerhoudend. Dit komt in belangrijke mate overeen met de condities in zuidelijke wijnlanden. Een belangrijk voordeel is dat er in de groeiperiode meer regen valt en in de periode van rijping en suikervorming juist minder.

Een tweetal factoren die het níet zo eenvoudig maken tot het telen van wijndruiven in Brabant zijn:

 • De kou in het voorjaar waardoor bloesem en groeipunten door nachtvorst kunnen bevriezen. Dit kan bestreden worden door het besproeien van de druivenstokken met grondwater. Hierdoor ontstaat er een beschermend laagje ijs op de knoppen van de planten die hen beschermt tegen een temperatuur van minus 8 graden Celcius.
 • De lagere zonnestand. Deze valt te compenseren door de wijnranken te laten groeien tot 2,5 meter hoogte met vrijlating van de eerste meter. Tevens worden de struiken geplant met een rijafstand van minstens twee meter. Op deze wijze kunnen de stokken toch de noodzakelijke hoeveelheid zonne-energie opnemen.

Koel tijdens de oogst

Een ander belangrijk punt is de temperatuur waarbij de druiven worden geoogst en gelagerd, voordat ze worden geperst. In Made wordt alleen in de ochtend geoogst, wanneer de wijndruiven nog koud zijn. De lage temperatuur conserveert het fruit in de druif en voorkomt dat er activiteit ontstaat door ongewenste bacteriën. In landen als Californië en Australië oogst men al jaren ’s-nachts. Na het persen blijft de jus vele uren staan, zodat zijn droesem kan bezinken. Hierna wordt het helder overgepompt en ondergaat het sap de eerste vergisting onder strenge controle van de oenoloog.

De volgende items spelen in zijn algemeenheid tevens ook een prominente rol bij het maken van Brabantse wijn.

In volgorde van belangrijkheid zijn dat:

 • het druivenras
 • de snoeimethodiek, zowel aan het begin van het seizoen als kort voor de oogst
 • de plantrichting van de wijnstokken ten opzichte van de zon en de wind
 • het op tijd verwijderen van dorre bladeren
 • de grondsoort (terroir)
 • het vinificatieproces

Een kijkje nemen op de wijngaard?

Bekijk online het fotoalbum of plan een excursie of wijnproeverij.