Nederlands English

Wijn en wijngaard

Deze Noord-Brantse Nederlandse wijngaard in Made is ruim een hectare groot. De jaarlijkse opbrengst bedraagt ca. 60 hl./ha. Er wordt zo laat mogelijk geoogst ter verhoging van de kwaliteit, hetgeen echter veelal ten koste gaat van de kwantiteit. De wijn van het Domein "De Linie" is een ambachtelijke wijn, die door zijn exclusiviteit, selectief op de Nederlandse markt verkrijgbaar is. Verkoop vindt natuurlijk plaats op het domein, doch daarnaast is de wijn tevens verkrijgbaar bij steeds meer slijterijen met passie; Zegro in Rotterdam, Hanos/ISPC en in diverse restaurants.

Internationale concoursen

bottelen van de wijn in NederlandDe vinificatie is gestoeld op de toename van de kwaliteit. De diverse cepages worden separaat vergist en pas daarna tot een homogene assemblage gecomponeerd, zoals dit ook in de diverse kwaliteitsgebieden in Frankrijk gebeurt. Champagne, Bordeaux en Rhône zijn befaamd om hun unieke assemblagewijnen; de diverse druivenrassen geven de wijn zijn diepgang en karakter. Op het Domein "De Linie" wordt op Nederlandse bodem in Noord-Brabant en het daarbij horende klimaat een wijn gevinifieerd van een unieke kwaliteit. Dit blijkt niet alleen uit de waardering die de wijn bij wijnliefhebbers in zijn algemeenheid ondervindt; men is verrast, maar ook uit het feit dat er door de jaren heen vele zilveren medailles werden behaald op de internationale concoursen en zelfs goud in Berlijn.

Door uiterste reinheid in acht te nemen tijdens de vinificatie en door gebruikmaking van bekende cepages, die zorg dragen voor ruggengraat in de wijn, wint de wijn aan bewaarpotentieel. Bij een liggende lagering op fles van 1 á 2 jaar in een goed geventileerde kelder zal de wijn winnen aan kwaliteit en vormt zich een rijk bouquet. Met name de Rieslingdruif heeft een bijzondere invloed op het karakter van de wijn. In zijn algemeenheid geniet U optimaal van deze gereputeerde Brabantse wijn uit Made, als U hem in zijn jeugd drinkt, dat wil zeggen in de eerste 3 jaar na de oogst.

Op het domein wordt nog steeds geëxperimenteerd met verschillende druivenrassen ter continue verbetering van de wijn. Steeds dienen zich typen druivenrassen aan die beschikken over een natuurlijke weerstand tegen ziekten en bijgevolg minder gevoelig zijn voor infecties. In relatie tot het vochtige klimaat in Nederland is gezocht naar druiven met open, losse trossen zodat deze na een regenbui snel drogen.

Artisanale werkwijze

plukken van de druiven op de WijngaardOogsten, vinifiëren en bottelen worden op artisanale wijze verricht. Ervaren vrijwilligers assisteren bij de oogst en het bottelen in de herfst en het voorjaar. Het product is zo uniek dat vele wijnliefhebbers uit Brabant en elders willen helpen gedurende deze fase in het traject van druif tot wijn. De afgelopen jaren hebben de "vrienden van het domein" zoveel ervaring opgedaan, dat zij mede een waardevolle en ter zake kundige bijdrage leveren aan het kwalitatieve gehalte van de Brabantse wijn van het domein. Zij staan daarnaast in voor deskundige begeleiding van oenoloog Marius van Stokkom.

Een kijkje nemen op de wijngaard?

Bekijk online het fotoalbum of plan een excursie of wijnproeverij.